Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır.
Aile hukukunun başlıca konuları nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soybağı, evlat edinme, velayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır. Kadın hakları ve çocuk hakları, başlı başına ayrı inceleme alanı oluştursa da aile hukukunun da ilgi alanı içindedir.
Aile hukukunun, kanunda ayrıldığı 3 bölüm şunlardır:
Boşanma, evlilik ilişkisinin yasal olarak sona ermesidir. Boşanma süreci mal paylaşımından çocuk velayetine kadar bir dizi konuyu kapsar. Boşanma hukuku ile ilgili yasal düzenlemeler Türk Medeni Kanununda yer almakta ve boşanma hukuku içerisinde boşanma davası, ayrılık davası, mal paylaşımı davası gibi davalar yasa ve kanunlar çerçevesinde aile mahkemelerinde görülmektedir.
Anlaşmalı boşanma davası, en az 1 yıl süren evliliklerde, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin açtığı davayı kabul etmesi hâlinde söz konusu olur. Kanun, bu hallerde evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı, taraflar da boşanmada anlaşmışsa evliliğin sürdürülmesinin manasız olduğu kabul edilir.
Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur.
Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanmanın hukuki sonuçlarında bir anlaşmaya varamamasından doğan bir boşanma çeşididir. Şöyle ki eşler, boşanma davası sonucunda meydana gelen; nafaka, tazminat, velayet gibi konularda herhangi bir mutabakata varamamaktadır. Çekişmeli boşanma davasının hukuki dayanağını, Medeni Kanunun aile hukuku bölümü oluşturmaktadır. İlgili madde hükmünde ise boşanma davasının açılabilmesi için birtakım sebep belirtilmiştir.
Medeni Kanunda belirtilen ve boşanma sebebi olarak sayılan hususlar; Zina, onur zedeleyici hareket, kötü davranma, haysiyetsiz yaşam sürmek, akıl hastalığı, terk, evlilik birliğinin temelden sarsılması, hayata kast. Bu sayılan nedenlerin, evlilik içerisinde bulunması boşanmaya neden olmaktadır.
OKKE&Partners, gerek Türk vatandaşları gerekse Türk vatandaşı ve yabancılar arasındaki evlenme, nişanlanma, boşanma, nafaka yükümlülükleri, velayet, eşler arasındaki mal rejimleri, hısımlık, soybağı kurulması, evlat edinme, çocuk malları, aile malları ile vesayet gibi konularda aile hukukundan doğan ihtilafların mahkeme önünde çözümünde ve taraflar arasında protokol düzenlenmesinde müvekkillerine Medeni Kanun, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve ilgili milletlerarası sözleşme ve kanunlarda yer alan hükümler çerçevesinde özel hayatın gizliliğine büyük özen ve dikkat göstererek hizmet verir.
Aşağıdaki iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: 0212 230 76 46
Adres: Abide-i Hürriyet Caddesi No:152 Mine Apartmanı Daire 8-10 Şişli/İstanbul
Mail: [email protected]