(0212) 230 76 46
·
[email protected]
EN | TR
(0212) 230 76 46
·
[email protected]
EN | TR

İş Hukuku

iş hukuku

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Nedir?

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, işveren ve işçi arasında sözleşme ilişkisine bağlı olarak kurulan hak ve yükümlülüklerin düzenlendiği hukuk dalıdır. Bireysel, toplu ve sosyal güvenlik hukuku olmak üzere 3 temel başlıkta incelenir. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku’nun amacı, işçinin ve işverenin haklarını korumak ve sosyal güvenliği sağlamaktır.

İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunun Amacı Nedir?

4857 sayılı İş Kanunu, işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisinin korunmasını ve düzenlenmesini sağlamakta, bu ilişkinin sürekliliğinin sağlanmasını amaçlamaktadır. İş hukuku; bireysel (ferdi) ve toplu iş hukuku olmak üzere iki bölümü kapsamaktadır.

  • Bireysel İş Hukuku:Bireysel iş hukuku küçük işletmeleri ele almakla birlikte konusunu, işçi ile işveren arasında akdedilen iş sözleşmesi oluşturmaktadır. Bu kapsamda iş hukukunun temel kavramları, çalışma şartları, prim, ikramiye, sosyal haklar, iş sözleşmesinin türleri, iş sözleşmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkan hak ve yükümlülükler, iş sözleşmesin sona ermesi, iş sözleşmesinin sona ermesi ile oluşan tazminatlar, iş sağlığı ve güvenliğine dair konular bulunmaktadır.
  • Toplu İş Sözleşmesi:Toplu iş sözleşmesi ise büyük işletmeleri ele almakla birlikte konusunu ise işçi ile işverenden en az birisinin mesleki kuruluşu olan sendikalar veya konfederasyonlar ile hukuki ilişkiler oluşturmaktadır. Sendikaların kuruluş aşaması, sona ermesi, toplu iş sözleşmesinin hazırlanması ve yapılması, toplu iş hukuku sözleşmesinden kaynaklanan ihtilafların çözüme kavuşturulması, grev ve lokavt konuları ise bu kapsamda yer almaktadır.

İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunun Kimleri Kapsar?

Çalışanlar, yani üretim yapanlar, bağımlı çalışanlar ve bağımsız çalışanlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Bağımlı çalışanlar memurlar ve işçilerdir.Bağımsız çalışanlar iseserbest meslek sahipleri, esnaf ve zanaatkârlardır.

  • Bağımlı Çalışanlar, başka bir kişinin otoritesi, emir ve talimatları altında bulunan kişilerdir. Bağımlı çalışanlar ile işveren arasında süreklilik arz eden bir iş sözleşmesi bulunmakta olup bu durum memurlar ve işçileri kapsamaktadır. Memurlar, idare hukukuna tabi olup atama usulü ile görev yapmaktadırlar ve Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulama alanı bulmaktadır. İşçiler ise iş hukukuna göre, iş hukukunun uygulanamadığı yerlerde ise borçlar hukukuna tabi olup iş sözleşmesinden kaynaklı görev yapmaktadırlar ve yaşanan uyuşmazlıklarda İş Kanunu ve sair mevzuat hükümleri uygulanmaktadır
  • Bağımsız çalışanlar ise, kendi ad ve hesaplarına çalışmakta olan serbest meslek mensupları, esnaflar ve zanaatkârlardır.

Kısacası bağımlı çalışanlar başlığı altında yer alan kişilerin iş sözleşmesinin varlığı halinde işçi statüsünde bulunmaktadır.Söz konusu kişinin hakları ve yükümlülükleri iş hukuku kapsamında kalmaktadır ve bu hususta yaşanacak ihtilaflar halinde iş hukukuna ilişkin kanun hükümlerinin uygulanmasına yer verilecektir.

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Alanında Sunduğumuz Bazı Hizmetler

OKKE&Partners, ferdi ve kurumsal müvekkillerin iş hukukundan kaynaklanan tüm uyuşmazlıklarının ilgili mevzuat uyarınca çözümünde müvekkilleri temsil etmektedir. Bu çerçevede, işçi-işveren hizmet ilişkisi kaynaklı;

  • İşveren-işçi ilişkisi kapsamında iş sözleşmesinin hazırlanması,
  • Asıl İşveren ve alt işveren ilişkisinde işçilik alacakları, cezai Şart, ikale (bozma) sözleşmesi,
  • İşveren-işçi arasındaki akdi ve kanuni yükümlülüklerinden kaynaklanan anlaşmazlıkların çözümü,
  • İş sözleşmesinin haksız feshinde işe iade davasının açılması ve takibi,
  • Haksız işten çıkarma nedeniyle oluşan ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık ücretli izin ve genel tatil tazminatlarının takibi,
  • Hizmet tespiti davaları, meslek hastalığı ve ölümlü ve yaralanmalı iş kazası tazminat davalarının açılması ve takibi,
  • İşveren aleyhine kesilen para cezalarına karşı her türlü itirazın yapılması,
  • Grev, lokavt gibi süreçlerde işçi veya işveren adına müzakerelerin sürdürülmesi,
  • İş sağlığı ve güvenliği kapsamında işyerinde meydana gelen kazalar sonrası ortaya çıkan zararın takibi,
  • Her türlü denetim kapsamında ortaya çıkan ihtilafların çözümünde

 

müvekkillere danışmanlık ve dava takibi hizmeti verilmektedir.

OKKE&Partners olarak İş Hukuku alanında çalışmalarımızda yasal değişiklikler ve gelişmeler yanında iş hukuku alanında doktrindeki mevcut görüşlere ve yargı kararlarına da dikkate alarak hukuki hizmet sunmaktayız.

İletişim

Aşağıdaki iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Tel: 0212 230 76 46
Adres: Abide-i Hürriyet Caddesi No:152 Mine Apartmanı Daire 8-10 Şişli/İstanbul
Mail: [email protected]